Chasen, chawan i matcha - azjatycka kultura w polskich lokalach.
Matcha to napój coraz bardziej zyskujący na popularności. Dostarcza codziennej dawki kofeiny, a w wielu przypadkach zastępuje poranną filiżankę kawy.
Nie często już spotyka się kawiarnię, w której oprócz kawy nie otrzymamy napojów na bazie matchy. Z tygodnia na tydzień powstaje coraz to więcej lokali specjalizujących się w serwowaniu matchy. Jest to zasługą popularności napoju, ale także dużo niższego niż w przypadku kawy progu wejścia na rynek. Wystarczy zaopatrzyć się w chasen, chawan, dobrą, jakościową matchę oraz oczywiście odpowiednią wiedzę.
Zebraliśmy listę lokali oferujących matchę oraz promujących kulturę azjatycką w Polsce, żebyście i wy mogli poczuć klimat wschodniej codzienności.
QQ, Żurawia 32/56, Warszawa
Określenie Q w języku tajwańskim oznacza coś miękkiego i sprężystego, idealnego do żucia. Przykładem mogą być kuleczki tapioki w tzw. buble tea. By wzmocnić tę tezę, często podwaja się litery i tworzy określenie - QQ.
QQ na warszawskim Śródmieściu to miejsce, od którego bije atmosfera azjatyckiej kultury. Minimalistyczny wystrój, ciepłe światło lamp i przede wszystkim - matcha. Jak mówi Sudi - jedna z właścicieli lokalu:
Prowadząc QQ Warsaw, zależało mi przede wszystkim na stworzeniu miejsca, w którym można na chwilę zwolnić i poczuć smaki, które dobrze znam z podróży i codziennego życia – te, które kojarzą się z Azją Wschodnią, a których w Warszawie wciąż nie ma zbyt wiele.
Założycielom zależało na utrzymaniu oferty lokalu w jakości i estetyce oddającej charakter tamtych regionów. W menu odnajdziecie kilka wersji matchy, od Matcha Cream, przez Matcha Cloud, po Matcha Sesame, w której dodatek sezamu ciekawie przełamuje klasyczny smak.
Jedną z rzeczy, które wyróżniają nas na tle innych miejsc, jest to, że klienci mogą dostosować swój napój do własnych upodobań – wybierając poziom słodyczy, intensywność matchy, a także dodatki, takie jak pianki, bąbelki czy śmietanka. Dzięki temu każdy może stworzyć coś naprawdę swojego, a przy okazji trochę poeksperymentować.
Oprócz matchy napijecie się tam również wietnamskiej kawy w różnych wariancjach np. z dodatkiem soli lub mleka skondensowanego. Jeśli macie ochotę na słoną przekąskę to QQ serwuje koreańskie tosty przygotowywane w puszystym, mlecznym chlebie i różnych wersjach smakowych, które z tygodnia na tydzień będą się urozmaicać.



Hiru to Yoru, Miodowa 32, Kraków
Nazwa idealnie oddaje ducha tego miejsca Hiru - po japońsku dzień i Yoru - noc. W tym miejscu funkcjonuje równy, uzupełniający się podział niczym ying i yang. W pierwszej połowie dnia zastaniecie tu poranny Matcha Bar Hiru, późnym popołudniem zmienia się on w wieczorny Cocktail Bar Yoru.
Oprócz menu, zmienia się również atmosfera. W ciągu dnia wnętrze wypełnia ciepłe światło i zrównoważone kolory w stylistyce japandi. Wieczorami przestrzeń ożywa - czerwone światło, azjatycka muzyka i klimat inspirowany życiem ulic Bangkoku, Tokio czy Seulu.
Podczas pierwszej części dnia króluje tu matcha. Podawana jest w tradycyjnej formie usucha - krótkiego, intensywnego shota, ale również w bardziej nowoczesnych, autorskich interpretacjach np. z dodatkiem pasty z czarnego sezamu czy pianki z kleistego ryżu.
Wieczorem bar Yoru oferuje autorską kartę koktajli, opartą na polskiej sezonowości i uzupełnioną azjatyckimi wpływami. Wszystko w duchu japońskiego minimalizmu. Jak to określa Kacper - właściciel lokalu:
Hiru to Yoru to dwa światy zamknięte w jednej przestrzeni. Dzień i noc. Matcha i koktajl. Spokój i energia.



MatchaUP, Skolimowska 4, Warszawa
MatchaUP została stworzona z pasją przez dwóch przedsiębiorców z Japonii. Miejsce specjalizuje się w matchy, a w okresie letnim napoje serwowane są jedynie na kostkach lodu.
Lokal słynie z napojów posiadających właściwości zdrowotne takich jak 4 Jagody dla UPiększonej Skóry - z jagodami wzmacniającymi skórę, czy Booster Energii, czyli matcha z imbirem, cynamonem i mlekiem oraz wiele innych kompozycji.
Wyróżniającym ich składnikiem jest autorski syrop ryżowy, który w Japonii nazywany jest płynnym serum zdrowotnym. Jego smak jest unikalny i nie spróbujesz go nigdzie indziej.
Charakterystycznymi dla wystroju tego miejsca są stoliki przypominające czarki z matchą oraz ogródek usytuowany w zaciszu mokotowskich uliczek.



Kosei, Słowackiego 14, Katowice
O Kosei mogliście przeczytać w naszym ostatnim newsletterze, bo oprócz matchy napijecie się tam również kawy z japońskich palarni. Ale dziś skupiamy się na ich podejściu do kultury azjatyckiej.
Miejsce wyróżnia wspomniany japoński vibe — od produktów, aż po wystrój, oprócz kawiarni, znajduje się tam także pracownia krawiectwa. Świeża matcha podawana w ich lokalu to matcha Aoarashi z Kyoto Uji z Marukyo Koyamaen.
Matcha jest tam jedną z głównych pozycji w menu, począwszy od czystego napoju, przez flat white matcha, matchę na tonicu, aż po lody o tym smaku. Oprócz tego spróbujecie tam customowych słodkości takich jak matcha brownie czy matcha tiramisu.



Makimaki & Friends, Krasińskiego 18, Warszawa
To miejsce stworzyła Chie, Japonka mieszkająca w Warszawie. Żyjąc między kulturami i wykładając na uczelni o estetyce Japonii, miała marzenie, aby stworzyć miejsce spotkań inspirowane swoją ojczyzną.
Naszym mottem jest bogactwo w prostocie i szacunek do natury – esencja estetyki Japońskiej.
W środku znajduje się concept store z rękodziełami lokalnych artystów, ale Makimaki to o wiele więcej. Powstało z myślą nie tylko o miłośnikach japońskiej kultury. To miejsce przyjazne dzieciom, seniorom i całym rodzinom. W Makimaki możecie zapisać się na warsztaty z japońskiego malarstwa, sygnatury czy po prostu na naukę języka japońskiego dla turystów.
Ale wracając do matchy! Tutaj tradycja spotyka się z kreatywnością, serwują matchę jak na ceremonii parzenia herbaty, ale również w wersji matcha espresso latte.
Onigiri przygotowują tak, jak robią to japońskie mamy – z troską i dbałością o zdrowie: ze świeżym ryżem, algami, sezamem, zieloną herbatą. Za to dostępne tam słodkości zależą od pory roku. Podczas japońskich świąt można załapać się tam na warsztaty kulinarne podczas, których pokazywana jest odpowiedna technika robienia mochi czy sushi.



SEOUL 97, Pomorska 57, Wrocław
SEOUL 97 to mała, niezależna kawiarnia we Wrocławiu, prowadzona przez dwójkę przyjaciół – Koreańczyka i Polkę.
W nazwie nie ma ukrytej historii – Seoul, bo stamtąd pochodzi Iljung - główny założyciel, a 1997, bo jest to nasz wspólny rocznik. Miało być prosto i chwytliwie i chyba się przyjęło.
SEOUL 97 nie ma w planach stać się następną sieciówką, chce pozostać małym, autorskim miejscem. W kawiarnii poznacie smaki znane z koreańskich lokali, takie jak latte z kremem z czarnego sezamu, kremowe migdałowe latte czy klasyczny Einspanner w koreańskim stylu.
Nie można jednak zapomnieć o matchy. Ku zdziwieniu właścicieli to właśnie ona stała się ich największym bestsellerem. Ich autorskim napojem jest matcha z delikatnym truskawkowym kremem.



Happa to mame, Hoża 43/49, Warszawa
Marcin i Shota są pionerami na polskiej scenie “matchowej”. Od 6 lat promują nie tylko japońską herbatę, ale również całą kulturę.
Od początku, jako jedyni w Polsce korzystaliśmy (i korzystamy do dziś!) z matcha prosto z jednej z najlepszych japońskich plantacji w Shizuoka.
W ich lokalu napijecie się matchy ceremonialnej oraz słynnej Matchy Kiso jako bazy do bardziej niestandardowych propozycji oraz nierzadko jako dodatek do japońskich słodkości. O słodkościach mówiąc, na miejscu spróbujecie japońskich przysmaków, codziennie przygotowywanych z najwyższą starannością - od daifuku po dorayaki.
Jeśli macie więc ochotę spróbować Matchy Kiso możecie sprawdzić gdzie jest ona dostępna na stworzonej przez Happa to mame Kiso Map.



MADARE, Międzynarodowa 57a, Warszawa
Pisząc o Happa to mame, nie można zapomnieć o MADARE, które jest również dziełem ekipy wspomnianego wcześniej miejsca.
– MADARE 广 to nasz japoński dom pełen ciepła i spokoju, gdzie zapach herbaty unosi się nieustannie.
Miejsce podzielone jest na dwie części - sklep stacjonarny i okienko “to go”. W pierwszej części możecie zakupić przedmioty codziennego użytku stworzone przez japońskich artystów. Oprócz tego znajdziecie tam produkty takie jak japońską herbatę i wszelkie akcesoria potrzebne do jej przygotowania.
Druga sfera MADARE to okienko z krótkim, ale konkretnym menu - a w nim między innymi klasyczna matcha ceremonialna, matcha latte, hojicha czy lemoniada z yuzu.



Konbini, Wspólna 52/54, Warszawa
O Konbini wspominaliśmy już w naszym newsletterze, ale nie mogło go zabraknąć, gdy mówimy o kultywowaniu azjatyckiej kultury w przestrzeniach kawiarnianych.
Konbini to japońska mikrokawiarnia, a w menu znajdziecie kawę speciality, matchę oraz kanapki sandō na puszystym chlebku shokupan. Popularnym w ich menu jest również onigiri, zupa miso i przeróżne azjatyckie desery, które komponują się z matchą od Happa to mame.
Wybór napojów na bazie matchy jest bardzo różnorodny. Znajdziecie tam znane już połączenia takie jak Matcha Orange, ale również bardziej unikatowe smaki typu Sakura Matcha Latte czy White Monster Matcha.



Matcha’N’Hype, Wilcza 19, Warszawa
Matcha „N” Hype to pierwsze w Polsce połączenie matcha baru ze sklepem streetwearowym. Założycielem jest wieloletni kolekcjoner sneakersów - Nicolas Nowicki, który zapoczątkował N-Hype w 2017 roku.
Koncept Matcha’N’Hype wywodzi się z chęci stworzenia miejsca gdzie można zaopatrzyć się w luksusowe ubrania, buty i akcesoria, a przy okazji napić się ulubionej matchy. Swoje początki miał w Łodzi, a chęć rozszerzenia marki na Warszawę wpłynęła na decyzję o stworzeniu unikatowego miejsca - połączenia matchy i streetwearu.
Serwowana tam zielona herbata pochodzi z regionu Kagoshima w Japonii i przygotowywana jest na liczne sposoby - od czystej matchy po wersję z białą czekoladą i kokosem.



Maria, Aga & Krzysiek
(czyli Ekipa Coffee Spots Polska w rozszerzonym składzie)