Kremowa, pobudzająca i… wyciszająca? W lutym stawiamy na matchę.
Matcha to wyjątkowa zielona herbata. Świeże japońskie liście mielone są na drobny pyłek, który ma w sobie wiele dobra. To nie tylko solidna dawka l-teaniny, ale także masa antyoksydantów. I właśnie dlatego rozpoczynamy matcha february!
Matchę tradycyjnie przyrządza się korzystając z chasena, czyli bambusowej miotełki oraz łyżeczki chashaku. Następnie gotowy napar spożywa się z czarki zwanej matchawanem. Jeżeli nie masz chasena, możesz skorzystać z elektrycznego spieniacza do mleka. Niezależnie od sprzętu, prosty i dobry przepis na matcha latte pozostanie ten sam:
2-3g Matcha Kiso
100 ml wody
200 ml napoju owsianego Oatly
Dlaczego napój owsiany Oatly? Mleko krowie zawiera kazeinę, która może wiązać się z katechinami (silnymi przeciwutleniaczami w matchy), znacząco zmniejszając ich przyswajalność, przez co matcha staje się znacznie mniej odżywcza.
Z tego względu w nadchodzącym miesiącu Oatly stawia matchę! Zapraszamy na cykl trzech spotkań Matcha on Oats, które odbędą się w Poznaniu 7 lutego w kawiarnii Okruszki, następnie w Krakowie 14 lutego w kawiarni Belmont, oraz w Warszawie, 21 lutego, w Happa to Mame. W każdym miejscu na pierwszych gości czeka 100 darmowych matcha latte.
W Poznaniu i Warszawie zobaczycie się z Marcinem z Happa to Mame, który o 11:00 opowie o wpływie matchy na zdrowie. Będzie też trochę o tym jak ją dobrze przygotować.
Do Krakowa zapraszamy od 10 do 11:30 na warsztaty z przygotowywania matchy z Rodionem z Beats & Beans. Zapisy na 3 tury spotkań, w wiadomościach prywatnych, na Instagramie kawiarni Belmont.
Dodatkowo 22 lutego widzimy się na afterparty po Warsaw Coffee Festiwal w Cudach na Kiju w Warszawie.
Szczegóły tego wydarzenia podamy wkrótce. Do zobaczenia!
Julka, Aga & Krzysiek
(czyli Ekipa Coffee Spots Polska w rozszerzonym składzie)