Lipcowy przegląd nowości w branży kawiarnianej
Sezon na zimne kawy już dawno otwarty, a nowych miejsc na ich próbowanie przybywa z każdym miesiącem, dlatego przygotowaliśmy dla was świeży drop nowych kawiarnii na mapie speciality.
Palone Masło, ul. Jedności 3a, Zielona Góra
Znajdująca się na zielonogórskim deptaku kameralna kawiarnia speciality jest pionierem w tym rejonie. Właścicielom, czyli Apolonii i Filipowi, zależy aby każdy czuł się swobodnie i dobrze, najlepiej jak we własnych czterech ścianach. Pasję do kawy przywieźli ze sobą z Poznania, a teraz po powrocie do rodzinnego miasta zarażają nią mieszkańców Zielonej Góry.
Duży wybór ziaren pod przelew lub dripa to tylko początek, bo Apolonia i Filip zdradzili nam, że w planach mają założenie własnej mikropalarni. A narazie wpadajcie do nich na świeżo wypieczonego croissanta i domowe cold brew.



Now.coffee bar, Zdobnicza 4, Warszawa
Kawiarnia znajduje się tuż obok parku i jeziorka, w samym sercu dzielnicy Nowe Włochy. Nazwa NOW – nie jest przypadkowa. Jak to mówią właściciele:
To słowo idealnie oddaje moment, w którym pijesz pyszną kawę i po prostu cieszysz się chwilą tu i teraz.
Podchodzą oni z wielką troską do doboru ziaren w ich lokalu oraz dokładnie dopasowują ich nuty smakowe do konkretnych deserów podawanych na miejscu. We wnętrzu dominuje kolor niebieski, który ma na celu poprawę nastroju gości.



Kultura Kawy, ul. Kazimierzowska 51, Warszawa
Kulturę Kawy znacie z poprzedniej lokalizacji w kinie Elektronik, o której pisaliśmy w przewodniku Coffee Spots Polska. Nowe miejsce to kameralny, rodzinny projekt dla sąsiadów, oparty na dobrej jakości ziarnach, samodzielnie przygotowywanych deserach i drobnych przekąskach. Właściciele - Ania i Irek, jako miłośnicy dobrej kawy i słodyczy przedefiniowali swoje życia i reaktywowali kawiarnie przenosząc ją z Żoliborza na Stary Mokotów!
Oprócz espresso i przelewów, napijecie się tam matchy czy cascary. Miejsce jest również pet friendly, więc na niedzielny spacer z czworonogiem kierujcie się w stronę Kazimierzowskiej. P.S. Dodatkowo do ich oferty dołączyły niedawno lody rzemieślnicze.



Kosei, Słowackiego 14, Katowice
Kosei to kawiarnia i pracownia krawiectwa stworzona przez Masahiro Hamamoto.
Kosei — z japońskiego — oznacza indywidualność, oryginalny charakter. Odnosi się do przedmiotów, ludzi, smaków, tekstur.
Miejsce wyróżnia japoński vibe — od produktów, aż po wystrój. Oprócz kawiarnii znajduje się tam pracownia krawiectwa. Wbrew pozorom, Kosei nie serwuje jedynie matchy, można napić się tu ciekawych dripów z ziaren wypalanych przez japońskie palarnie, ewidentnie jest to lokal dla miłośników nowych doznań smakowych.
Kosei jednak nie przestaje się rozwijać - niebawem spróbujecie tam słonych przekąsek takich jak onigiri, a do letniej oferty wejdzie domowe cold brew.



Coffeedesk The Form, Warszawa
Nowy punkt na coffeedeskowej mapie Warszawy! Myślimy, że kaw i wypieków serwowanych w ich lokalach nie musimy już przedstawiać, nowością w The Form są natomiast ciepłe przekąski. Wnętrze nowej kawiarni jest chyba naszym ulubionym - jasne, przestronne i eleganckie. Puszczeniem oka do stałych bywalców sieci Coffeedesk jest łazienka - tym razem urządzona w stylu koszykarskim.
The Form posiada największą do tej pory półkę sprzedażowa Coffeedesk, pełną dobrej kawy najróżniejszego pochodzenia i akcesoriów do jej parzenia.



Leuca, Ratajczaka 20, Poznań
Świeżo otwarta Leuca wyróżnia się na tle pozostałych lokali swoimi wypiekami, a mianowicie przepisami prosto z Apulii, czyli włoskiego “obcasa”. Nazwa pochodzi od najdalej wysuniętego punktu na półwyspie Salentyńskim, sam właściciel mocno związany jest z Lecce:
Miałem możliwość spędzać tam wakacje i właśnie wtedy zakochałem się w tamtejszych specjałach: Pasticciotto i Rustico.
Ale nas najbardziej interesuje kawa! Leuca oferuje espresso z Etiopii Ayla z palarni Guest. Kultywują rownież włoską tradycję - esko przy barze. Oprócz przelewu możecie poznać klasyczną dla Apulii letnią kawkę - lód, doppio i syrop z mleka migdałowego (po włosku "orzata") oraz alternatywę do tonic espresso - podwójny szocik na włoskim napoju o smaku gorzkich pomarańczy, czyli Chinotto. Leuca to w kilku słowach Italia w poznańskim zakątku.



Seagull Morning Cafe Powiśle, Dobra 1, Warsaw
To miejsce inspirowane klimatem Los Angeles i Kopenhagi na warszawskim Powiślu. Zjecie tam autorskie śniadania (dostępne cały dzień) w akompaniamencie kawy speciality lub matchy, a wieczorami usiądziecie przy kieliszku wina i sezonowym daniu. Kawa z zaufanej palarni Coffee Plant dostępna jest na przelewie oraz espresso. Jak mówią Artem Prokopiev, Artem Gudińskii, Anastazja Bajrakovam i Andrzei Juszkiewicz:
Chcieliśmy stworzyć miejsce, do którego sami chcielibyśmy przychodzić, z charakterem. Seagull to nasza wspólna energia, vibe ludzi, dobre jedzenie i wszystko to, co kojarzy się z lekkim życiem – od LA po Kopenhagę.



Esencja, Plac Orła Białego 8, Szczecin
Kawiarnia powstała z miłości do kawy specialty. Założyła ją Oliwia Tychawska wraz ze swoim chłopakiem Gracjanem po wielu miesiącach testów, nauki i tworzenia planów.
W ich ofercie znajduje się kawa z Hiszpanii, Korei czy Hongkongu, a napoje na ciepło serwują w ręcznie wykonanej ceramice, która komponuje się z eleganckim wnętrzem wypełnionym kwiatami oraz obrazami zdobiącymi ściany. Miejsce jest vegan friendly, więc kanapki tam podawane wpasują się w gust najbardziej wymagających gości.
Oliwia z Gracjanem w najbliższej przyszłości planują również organizację wystaw lokalnych artystów. Jest na co czekać!



Maria, Aga & Krzysiek
(czyli Ekipa Coffee Spots Polska w rozszerzonym składzie)