Nowe kawiarnie speciality w Polsce – tym razem na słodko!
Uwaga – w dzisiejszym wydaniu zapowiada się dużo słodkości! Tym razem odkryjemy przed Wami miejsca nie tylko z pyszną kawą, ale także i autorskimi wypiekami. Rozsiądźcie się w fotelach i rozkoszujcie się nowymi lokalami na polskiej mapie speciality!
Boby Speciality Coffee, Kraków, ul. Konfederacka 27
Zuzia, odkąd zaczęła pracować jako baristka – zbierając doświadczenie zarówno w Londynie jak i w Krakowie – marzyła o własnej kawiarni. Olga zapragnęła tego równie mocno, jak tylko poznała Zuzię. I tak się zaczęło!
Boby (tak czytane po polsku, bez angielskiego "i" na końcu) powstały z miłości do kawy i do ludzi. Boby to my, Boby to Wy i każdy nasz gość. Stawiamy na wysoką jakość wszystkich napojów, które serwujemy – od lemoniad, przez klasyczne kawki, aż po matchę, która stała się u nas wiralem!
Najciekawsze menu letnie w Krakowie – śmiało możemy powiedzieć, że to właśnie u nas. Kawy zasmakujecie zarówno w klasycznych odsłonach jak i innych, ciekawszych, zaskakujących i przyjemnych wersjach. Nie udało się wybrać w tym roku na wakacje do Grecji? Nie ma problemu, masz Grecję w Bobach, w postaci Freddo Cappucino. Twój wymarzony kierunek to Australia? Spoko, to też mamy pod nazwą Mont Blanc, ale z Bobowym twistem. Boby są naszym podróżniczym odwzorowaniem smakowym. Nie możemy się doczekać aż światło dzienne ujrzy nasza jesienna karta! Chcemy znowu Was zaskoczyć i połechtać Wasze kubki smakowe.
Główna palarnia, z którą współpracujemy to Cloud Picker i to od nich ziarna znajdziecie na naszym młynku jak i na półkach sklepiku. W tym miesiącu naszą ofertę powiększyłyśmy również o kawusię od La Cabry – ją dostaniecie na przelewie. Zależy nam, abyście u nas mogli próbować kawek, których nie znajdziecie w krakowskich kawiarniach.
Matcha również stoi u nas mocno – pozycje kremowe, mleczne jak i te bardziej orzeźwiające, na wodzie kokosowej, na naszej sodzie z marakują czy klaryfikowany mocktail z matchą. Na stałe w ofercie mamy również brytyjskie scones, ciastka z matchą i babkę z matchą, które już chyba zawsze z nami zostaną. W weekendy wypiekami więcej, jest król serników, baskijski i wiele, wiele innych opcji.
– Olga i Zuzia, właścicielki Boby Speciality Coffee
Niuans, Rawa Mazowiecka, ul. Kościuszki 4
Gdzieś pomiędzy Warszawą a Łodzią, swoje korzenie zapuścił Niuans. Jeśli będziecie przejeżdżać przez Rawę Mazowiecką, koniecznie odwiedźcie ten nowiutki lokal speciality wypełniony ciepłą atmosferą, zapachem świeżo mielonej kawy i ciepłych bułeczek.
Niuans tworzymy przede wszystkim z ogromną pasją do kawy, ale również pewnych wariacji na temat tradycyjnych wypieków i słodkości. Proste, delikatne, ponadczasowe i ciepłe wnętrze kawiarni jest odzwierciedleniem naszego podejścia do każdego gościa. To przyjazne miejsce gdzie można wpaść zarówno na kawę z rodziną lub przyjaciółmi każde popołudnie, na szybkie espresso, pracować w tej pięknej przestrzeni od rana lub napić się kawy speciality i zamienić kilka słów o ziarnach. Nawet najmniejsze niuanse przy parzeniu kawy mają znaczenie, a my dbamy o szczegóły i chętnie się nimi z wami dzielimy.
– Kinga Kaźmierczak-Gładka z kawiarni Niuans
Psst, dostaliśmy cynk, że w Niuansie mają obłędne Orange Espresso! Warto tego spróbować, jeszcze przed zmianą karty na jesienną.
Parys Cafe, Ostrołęka, ul. 11 listopada 5A
Parys Cafe to nietuzinkowe połączenie kawiarni i… studia fotograficznego. Jak mówią właściciele, Kacper oraz Jakub, brakowało im w Ostrołęce kreatywnej przestrzeni dla młodych ludzi. Miejsca, w którym będzie można zarówno popracować, jak i zrelaksować się przy dobrej kawie, matchy i czymś słodkim.
Początkowo lokal miał się nazywać “Sugar Boys” – i nikogo nie powinno to zaskakiwać! Parys Cafe szybko podbiło serca mieszkańców miasta swoimi słodkimi wypiekami! Cynamonki i wariacje bunsów to już ich znak rozpoznawalny. Nie można im również odmówić humoru – Kacper i Kuba prężnie działają na TikToku, gdzie zdobywają dziesiątki tysięcy odsłon.
Lura, Poznań, ul. Żydowska 30
To kawiarnia speciality i mikropalarnia kawy w sercu Poznania, gdzie na niewielkiej przestrzeni goście mogą obserwować proces produkcji kawy – od wyboru zielnego ziarna, poprzez wypał, do zaparzenia gotowego napoju. Wyjątkowa “otwarta” architektura baru sprzyja rozmowom o każdym etapie procesu wypalania i parzenia
W Lurze zjecie najlepszy sernik i przygotowywane na miejscu śniadania, serwowane przez cały dzień. Wieczorami przestrzeń wypełnia gwar rozmów przy naturalnym winie i lokalnym piwie. Wypalane przez nas ziarna pakujemy w paczki, które można kupić na miejscu oraz na luracoffee.com. Plany na przyszłość? Przede wszystkim rozwój palarni i sklepu internetowego, warsztaty z wypalania i parzenia kawy, poszerzanie kawowego portfolio, zaoferowanie Lury kawiarniom w całej Polsce!
– ekipa kawiarni i palarni Lura
Prężnie rozwijający się rynek kawowy w Polsce, stawia nam pytania o potrzeby nas jako odbiorców i konsumentów. O kawie pokolenia Z, rozmawialiśmy z Maciejem Szymańskim i Mateuszem Derkaczem z Trigger Roastery w 16 odcinku naszego podcastu. Zapraszamy do słuchania!
Psst, a już za dwa tygodnie zabierzemy Was w podróż po Azji!
Gaba, Aga & Krzysiek
(czyli Ekipa Coffee Spots Polska w rozszerzonym składzie)