Przegląd świątecznego speciality pod choinkę
Powoli nasze myśli zaczynają krążyć wokół świątecznego zgiełku i prezentów. Zastanawialiście się co podarować bliskiemu kawoszowi? Nic prostszego! Ogrom palarni speciality przygotowuje z okazji świąt, specjalną wyjątkową edycję ziaren. Sprawdźmy, co dobrego może czekać na nas pod choinką!
Coffee Spots Polska x TRIGGER
Obowiązkowa propozycja – nie mogło być przeglądu świątecznego bez naszej kawy stworzonej we współpracy z palarnią TRIGGER!
Do projektu Coffee Spots, pod filtr wybraliśmy kawę z Kostaryki w obróbce natural! Jest to kawa zbalansowana i dobrze wspartą słodyczą. W profilu kawy można wyczuć aromaty winne, bardzo delikatne aromaty korzennych przypraw, suszone owoce, a wszystkie te dobrocie otulone są w nutami czekolady i kakao. Czy może być lepsza kawa na święta? No powiedzmy to sobie szczerze – nie może! Osoby nie przepadające kwasowości będą usatysfakcjonowane słodyczą, a osoby które wypiły już hektolitry naparów specialty specialty – uradowane krągłością kawy i jej złożonym profilem.
Pod espresso zrobiliśmy blend! Brazylia – słodycz, Kostaryka, skoro już ją mamy – wino i suszone owoce oraz szczypta kwasowości do ożywienia całej kompozycji – Etiopia washed! Trochę większy uzysk i mamy zbalansowane i złożone cudo w filiżance. Pod mlekiem wychodzą z niej słodkie aromaty, a jako espresso zadowoli najbardziej wytrawnych graczy!
– Mateusz Derkacz, head roaster TRIGGER & guest co-host podcastu Coffee Spots Polska
CoffeeLab
W tegorocznej świątecznej ofercie Coffeelabu przygotowaliśmy dwie wyjątkowe kawy, które idealnie oddają klimat tego magicznego okresu. Pierwszą z nich jest Indonezja Toraja – espresso o bogatym, świątecznym charakterze. W każdej filiżance odkryjecie nuty gałki muszkatołowej, czekolady oraz suszonej śliwki. Nie bez powodu wracamy do tej kawy – jej aromat to esencja świątecznej atmosfery zamknięta w jednej porcji espresso.
Drugą propozycją jest Gwatemala Finca La Pila, kawa dedykowana metodom przelewowym. W jej smaku wyczuwalne są piernikowe przyprawy, jagody i subtelna lukrecja. To doskonały wybór dla tych, którzy w okresie świątecznym szukają harmonii i głębi w każdej kropli zaparzonej kawy.
Obie kawy powracają do naszej oferty, bo trudno o lepszy sposób na smakowe uzupełnienie świątecznych chwil!
– Justyna Sarnowska, coffee&sensory trainer CoffeeLab
Runty Roaster
Nasz wrocławski Święty Mikołaj wypalił specjalny blend espresso z Gwatemali i Brazylii!
Runty Claus to moja coroczna propozycja kawki do ekspresu w świątecznym, zimowym vibie. W tym roku postawiłem na blendzik łączący pomarańczowo-cytrusowe nuty gwatemali z brazylijską czekoladowością. Takie nie za kwaśne i nie za gorzkie!
– Kamil Zalewski, roaster&founder Runty Roaster
HAYB
Warszawska palarnia HAYB wyjątkowo nas rozpieszcza! Oprócz Gwatemali Rio Azul pod filtr, która przywodzi na myśli smaki karmelu, mlecznej czekolady i czerwonego jabłka oraz blendu espresso z Brazylii i Nikaragui, stworzyli także niezwykły kalendarz adwentowy. Poza ziarnami HAYB, znajdziecie tu również palarnie z różnych zakątków Europy. Świątecznymi gośćmi specjalnymi z zagranicy będą między innymi DAK, A.M.O.C., Hola Coffee. Nie zabraknie też naszej polskiej sceny kawowej! Uwaga – to ostatni moment, żeby sprawić sobie taki kalendarz i wyrobić się z odkrywaniem jego zawartości!
MAMAM
Za to szczecińska palarnia MAMAM zdecydowała się na jedne ziarna, za to wypalane w dwóch wersjach – pod espresso i pod filtr! Na pewno kojarzycie ich paczki z charakterystycznymi “metkami”. Od samego początku zależało im na minimalistycznym designie, a zainteresowanie w modzie jednego z założycieli marki, przekształciło się w paczki, które znamy teraz!
Padło na Honduras Finca El Puente, bo to jeden z moich ulubionych krajów producenckich i właśnie przed chwilą dopłynęły stamtąd świeże zbiory. A ten konkretny trafił idealnie profilem smakowym w to czego szukałem na świąteczną kawę. Kremowa tekstura, a w smaku ciasto ze śliwkami i pralina pomarańczowa. Dużo słodyczy na świąteczne wieczory.
– Michał Sowiński, roaster MAMAM
Teministret
…Czyli szwedzkie Ministerstwo Herbaty! To skandynawska marka prosto z Malmö, łącząca długą tradycję z nowoczesnością. Nie mogliśmy przejść obok, kiedy zobaczyliśmy ich kalendarz adwentowy. Teministret stworzyło serię świątecznych herbat (które można kupić również osobno!) zawartych w przepięknym minimalistycznym kalendarzu speciality. Na tę propozycję skuszą się zarówno miłośnicy herbaty jak i kawy!
Dear Tea Society
And last but not least – świąteczny zestaw herbaciany od skandynawskiej marki Dear Tea Society (znacie palarnię Johan&Nyström? To właśnie ich projekt!). Cztery propozycje, przywodzące na myśl grzane wino, mandarynki z goździkami i dużo cynamonu. Iście świąteczna mieszanka, która doskonale rozgrzeje nie tylko w grudniu!
W szóstym odcinku nowego sezonu naszego podcastu rozmawiamy z Mają Musznicką-Janiec, założycielką TRENDIFY.lab. Z Mają zastanawiamy się nad nowymi rolami kawiarni, pooruszamy temat epidemii samotności, trendów na offline czy współprac pomiędzy brandami. Zapraszamy do słuchania i oglądania!
Gaba, Aga & Krzysiek
(czyli Ekipa Coffee Spots Polska w rozszerzonym składzie)