Świeże kawiarnie na nowy rok akademicki
BRÚ, Cybulskiego 1, Wrocław
To miejsce stworzone do spotkań i odpoczynku. Kawa i wypieki są tu jedynie pretekstem, aby zwolnić i celebrować wspólne chwile. Wszystkie serwowane słodkości i napoje są w pełni roślinne — od świeżych, drożdżowych wypieków przygotowywanych na miejscu, po kawę na bezglutenowym mleku owsianym.
Na młynkach i filtrach zawsze kawa od palarni Napar, a obok niej rotacyjnie pojawiają się ziarna z palarni zagranicznych. Za bar, wybór ziaren i przygotowanie napojów odpowiada Malwina Dunaj, head baristka i współtwórczyni BRÚ. Ekipa BRÚ na miejscu przygotowuje własne toniki i syropy, a dla miłośników nowych smaków regularnie organizowane są cuppingi.
Wnętrze kawiarni nawiązuje do natury, a centralnie umieszczony bar, inspirowany kamiennymi kręgami, zachęca do rozmów — z baristą, sąsiadem przy stole lub z kimś, kogo właśnie poznacie.



Focus, Abrahama 23, Gdynia
Ekipie Focus zależało na stworzeniu miejsca, w którym każdy czuje się dobrze. Sam lokal ma być przedłużeniem domowego salonu. Nikt nie czuje się tu jak klient, bardziej jak gość, osoba współtworząca energię Focus. Znajdziecie tu kawę, jedzenie, sztukę i muzykę, które mają sprawić, że choć na chwilę zwolnicie i odpoczniecie od pędu dnia codziennego. W Focus regularnie organizowane są wernisaże, warsztaty ceramiczne oraz spotkania z artystami, podróżnikami i sportowcami. Ekipa Focus podkreśla zasadę czterech zmysłów, którą się kieruje:
Smak – o który dbamy, komponując śniadania i dobierając składniki od lokalnych dostawców. Wzrok – pozwalający na odbieranie bodźców poprzez układ dań na talerzu, design lokalu oraz drobne detale. Zapach – otulający lokal owocowymi, orzechowo-czekoladowymi aromatami kawy oraz kwiecistymi nutami roślin. Dotyk – umożliwiający odczuwanie wszystkich tekstur drewna, ceramiki i gliny, które są nam bliskie i dopełniają całość.



ECHO Espresso Bar, Świętojańska 64, Gdynia
Echo to lokal, którego właścicielami są Daniel i Jacek. Wcześniej pracowali jako bariści w Buns, a teraz postanowili połączyć siły i wykorzystać swoje wspólne doświadczenie, aby stworzyć to wyjątkowe miejsce.
Na młynku w Echo zawsze znajdziecie cztery różne shoty espresso – od bardziej klasycznych, orzechowych kaw średnio palonych (medium roast), po owocowe, fermentowane kawy jasno palone (light roast). Jak tłumaczą Jacek i Daniel:
Próbujemy pokazać, że espresso można zaparzyć z większości kaw, zależy czego się w nim szuka.
Przelewy w Echo są harmonijne i czyste w smaku, zgodne z kopenhaskim stylem kaw speciality. Regularnie współpracują z palarniami ICKPA i Miga Coffee Roasters, ale rotacyjnie na barze pojawiają się też ziarna od Trigger, Runty Roaster i MOK Coffee. Postawili również na matchę od lokalnej firmy Matcha Bros.
Wystrój inspirowany jest projektami Bauhausu z lat 20. Wnętrze łączy w sobie wiele materiałów i tekstur, takich jak skóra, stal, drewno, beton oraz pluszowe ściany z tynku akustycznego.



Sando, Sandomierska 23, Warszawa
Sando powstało z osobistej potrzeby założycielki, Julii Ciechomskiej.
Brakowało nam w naszej okolicy takiego małego, klimatycznego miejsca, do którego można by było wyskoczyć po sąsiedzku.
W środku znajdziecie kawy speciality, polecane przez wieloletnich znawców rynku kawowego, matchę oraz słodkości z naturalnych i wegańskich składników. Sam lokal utrzymany jest w minimalistycznym klimacie. We wnętrzu przenikają się elementy stali i drewna, a całość dopełniają zawsze świeże kwiaty.
Sando to nie tylko kawiarnia, ale również przystań dla klubu biegowego Maekh – marki należącej do właścicielki. Dodatkowo w lokalu wygospodarowano przestrzeń na pop-up store Maekh oraz premiery nowych kolekcji. Założycielka zdradziła, że przygotowuje kolejne etapy rozwoju Sando, ale na razie pozostają one tajemnicą.



Spożywczy, Mickiewicza 34/36, Warszawa
Spożywczy to przede wszystkim przestrzeń, której celem jest łączenie pokoleń, tak aby każdy czuł się tam dobrze. Projektowanie tego miejsca i dopracowywanie wszystkich szczegółów zajęło wiele miesięcy.
Właściciel, Iwo Łoginowicz, stawia na wysoką jakość i klasykę. Na espresso zawsze dostępne są ziarna z Brazylii, a w ofercie znajdziemy trzy rodzaje kaw przelewowych. Wypieki pochodzą z piekarni Namo, a kanapki robione są na miejscu.
W przyszłości w lokalu mają powstać mikrodelikatesy, oferujące specjały z włoskiego regionu Emilia Romagna, z którym Iwo współpracuje od 18 lat.



Kredki, Mierosławskiego 29A, Warszawa
Kredki powstały z potrzeby stworzenia przytulnej i funkcjonalnej przestrzeni, w której można spędzać długie godziny z kawą i książką, w otoczeniu prac polskich artystów. W środku, obok licznych książek, znajdziecie gliniane tynki, stolarkę ze sklejki brzozowej, odsłoniętą więźbę dachową i lastriko w kolorystyce sprzed pół wieku.
Żoliborz był dla nas naturalnym wyborem ze względu na swój zielony, kameralny charakter. Kredki mają służyć lokalnej społeczności jako przestrzeń współdzielona i współtworzona – otwarta na oddolne inicjatywy i wydarzenia kulturalne.
W Kredkach napijecie się m.in. wyjątkowego Espresso i Americano Kredki oraz przelewów z Peru i Kolumbii.



DOT, Leszczyńska, 1A, Warszawa
DOT to miejska przestrzeń w samym sercu Warszawy, której atmosfera łączy w sobie pęd wielkiego miasta ze spokojem japońskiej ceremonii parzenia herbaty.
Wewnątrz znajduje się bar wykonany z dwustuletniego dębu, który wcześniej był częścią starej polskiej chaty. W centralnym punkcie lokalu umieszczono okrągłą, białą ścianę z projekcją menu w stylu Rash-Map. To nie tylko sposób na prezentację oferty, ale też interaktywna rozrywka – na barze stoi joystick, a każdy gość może zagrać w Rash-Map bezpośrednio na ekranie. Design DOT to połączenie minimalizmu, betonu, metalu, drewna z historią oraz rękodzieła.



LAS 2.0, Tetmajera 5, Gdańsk
LAS, zlokalizowany w gdańskiej Oliwie, to nowe miejsce sopockiej kawiarni o tej samej nazwie, którą możecie kojarzyć z naszego przewodnika. Jak podkreślają właściciele:
To nie tylko kawiarnia, ale także miejsce spotkań dla artystów, sąsiadów i wszystkich, którzy kochają dobrą kawę i zdrową kuchnię.
Dlaczego Oliwa? Mieszanka historycznej architektury, bliskości natury oraz dynamicznie rozwijającego się życia kulturalnego sprawia, że jest to idealne miejsce dla nowego członka rodziny LAS.
Choć lokalizacja jest nowa, oferta pozostaje zbliżona — w menu znajdziecie kawę, herbatę, ciasta i lody, również w wersjach bezglutenowych i wegańskich.
Wnętrze, zaprojektowane przez Joannę Zastróżną, wypełniają meble vintage, liczne obrazy i różnorodne oświetlenie. Klasycznego charakteru dodają wysokie sufity i piękny parkiet.



Haken, Rayskiego 25, Szczecin
Miejsce to powstało z inicjatywy Emilii i Michała, którzy postanowili, że wypieki będą ich nowym etapem w życiu. Lokal wyremontowali samodzielnie od zera, dzięki czemu jest wypełniony ich energią. Zachowali kilka elementów po poprzedniej działalności, między innymi stary piec kaflowy, który został przekształcony w bar, co nadaje Haken unikalny klimat.
Początkowo skupiali się jedynie na wypiekaniu unikatowych w smaku pączków. Jak mówi Emilia:
Obstawialiśmy, że kawa będzie tylko dodatkiem. Jednak brnąc w ten temat dalej, uznaliśmy, że jeśli chcemy robić jedną rzecz dobrze, to inne też musimy utrzymać na wysokim poziomie.
Zależy im, aby Haken kojarzyło się z przyjemną, domową atmosferą, a wkrótce stało się także miejscem otwartym na organizację wydarzeń artystycznych i muzycznych.



Stay tuned na kolejną partię kawiarnianych nowości!
Maria, Aga & Krzysiek
(czyli Ekipa Coffee Spots Polska w rozszerzonym składzie)