Wyrastają jak grzyby po deszczu, czyli o nowych kawiarniach na kawowej mapie Polski!
Choć za nami już połowa wakacji i w wielu branżach trwa sezon ogórkowy, to rynek speciality nas zdecydowanie rozpieszcza! Nowe kawiarnie wyrastają jak grzyby po deszczu, dlatego ponownie zebraliśmy dla Was listę miejsc, które warto odwiedzić jeszcze przed końcem urlopu. Rozsiądźcie się wygodnie, nalejcie sobie czegoś zimnego (sprawdzaliście już najlepsze domowe przepisy na coldbrew?) i rzućmy wspólnie okiem na kawiarnie warte odkrycia!
Senna Bar Kawowy, Kraków, ul. Kazimierza Wielkiego 68
Uwaga mieszkańcy Krakowa – na Waszej mapie kawiarnianej powstała Senna!
Senna Bar Kawowy jest przedłużeniem mojej identyfikacji jako home baristy. W istocie jest to rozbudowany bar domowy, do którego dorzucam doświadczenie w obsłudze gości nabyte w kilku różnych krakowskich kawiarniach. Cel jest prosty – w praktyce pokazać ludziom, że najważniejszym jest mieć dobrą kawę, dobrą wodę i sensowny przemiał, a przy naprawdę niewielkim wysiłku, można wypić coś naprawdę fenomenalnego. W ramach tej kawiarni staram się także edukować moich gości na temat pochodzenia ziarna, próbuję powolutku uczyć kojarzenia kawy z konkretnymi farmami i producentami. Zależy mi na tym, żeby uwagę kierować przede wszystkim na kawę i choć mój bar wyraźnie eksponuje nowoczesne młynki, czy ekspres, wolę myśleć o nich bardziej jako narzędziach, które mają mi pomóc przedstawić kawę i jej producentów w jak najlepszym świetle. Moim głównym celem jest robić specialty z szacunkiem wobec wszystkich, bez których nie mógłbym robić tego, co robię. Porządnie i starannie. Inkluzywnie i bez bucerki. Starałem się notować, kiedy Włodi uczył, że prostota, nie snobstwo szacunek budzi.
– Kuba Małaszuk, właściciel Senny
good good, Wrocław, ul. Piłsudskiego 52
good good to zarówno kawiarnia speciality z concept storem, jak i concept store z kawiarnią speciality we Wrocławiu. Właściciele bardzo chcieli, żeby te dwie przestrzenie były tak samo ważne względem siebie – zarówno pod kątem jakości produktów, jak i powierzchni.
Kawiarnia od zawsze była naszym marzeniem i teraz wiemy, że zbyt długo z tym czekaliśmy. Na etapie konceptu korzystaliśmy z pomocy Kamila, roastera znanego jako Runty Roaster, który dał nam baristyczne know how i mnóstwo specjalistycznej wiedzy w temacie kaw speciality. Wypalone przez niego ziarna podajemy od początku w good good, ale wkrótce będziemy dodatkowo oferować kawy z innych polskich i zagranicznych palarni. Ich obecność zawsze będzie się rozpoczynała cuppingiem, na którym będziemy mogli wspólnie z ludźmi ich posmakować i poznać. Good good jest takim miejscem, do którego możesz wejść z psem, z dziećmi, wjechać wózkiem inwalidzkim a nawet rowerem (jeśli nie masz locka). Jesteśmy otwarci na wszystko i na wszystkich, bo kluczem jest energia jaka się wytwarza w kawiarni! Radość z przebywania z ludźmi to podstawa naszego rozumienia życia kawiarnianego i w ten sposób dobieramy ludzi do zespołu w coffeebarze i w sklepie. Oprócz kawy speciality serwujemy również matchę od TEASOME, a jesienią rozwiniemy również ofertę herbat speciality. Naszym marzeniem jest również stworzenie własnej kuchni, w której będziemy mogli tworzyć własne wypieki – aktualnie serwujemy kanapki, ciasta i wypieki z najlepszych wrocławskich piekarni i cukierni.
– Dorota Przybylska, właścicielka good good
Dbałość o najmniejsze szczegóły widać w zaprojektowanym wnętrzu, które uzupełniły meble polskiej marki noo.ma – nie tylko przyciągają uwagę, ale i sprawdzają się rewelacyjnie!
HYT, Łódź, ul. Więckowskiego 9
Przenosimy się na ulice Łodzi, gdzie powstał HYT, i to w samym centrum! Na co dzień funkcjonuje jako mikro kawiarnia z napojami na wynos, a nie na codzień znajduje się tam sala, gdzie prowadzone są szkolenia baristyczne i warsztaty dla miłośników kawy. Lokal łączy w sobie pracownię kreatywną, w której swoje siły połączyły cztery Równe Babki: Ewa – kawa, Zosia – kwiaty Pani Wiosna, Asia – ceramika Cześć Studio, Karolina - fotografia Onicniepytaj. Na miejscu można więc złapać bukiet kwiatów, wyjątkową ceramikę, umówić się na sesję zdjęciową, a to wszystko w towarzystwie kubeczka kawy!
Napijecie się tutaj kawy speciality parzonej przy pomocy ekspresu ciśnieniowego oraz metodami alternatywnymi. Miłośnicy matchy także znajdą coś dla siebie! Kupicie tu także paczki ziaren do domu.
Muszelka, Warszawa, ul. Zwycięzców 55
Będąc na warszawskiej Saskiej Kępie, koniecznie odwiedźcie Muszelkę! Od drzwi powita Was subtelne pastelowe wnętrze, wypełnione zapachem kawy. Napijemy się tutaj kaw na bazie espresso i tych przyrządzanych metodami alternatywnymi, z wykorzystaniem ziaren, a także matchy. Przy barze uśmiechną się rumiane drożdżówki z piekarni Dej i z wegańskiej pracowni Kostki. Psst, słyszeliśmy, że niedługo pojawią się również śniadania!
Pan od Kawy, Warszawa, ul. Narbutta 1a
Tak zaczynają się wszystkie najlepsze historie! Najpierw kawa była pasją i odskocznią od pracy, a stała się pomysłem na własny biznes. Tak powstał Pan od Kawy. Marcin Potkański oraz Julia Hanczewska, postanowili stworzyć w sąsiedztwie miejsce, które będzie nawiązywać do tego, co sami lubią: klasycznych włoskich espresso barów, gdzie wpada się na kawę pitą na stojąco przy barze.
Wnętrze jest malutkie, ale wypełnione po brzegi gościnną atmosferą. Co tu znajdziecie? Proste menu na bazie kaw na espresso, przelewy, paczki do zabrania ze sobą do domu i uśmiechy właścicieli!
Przypominamy drugi odcinek naszego podcastu Coffee Spots Polska, w którym rozmawialiśmy z Moniką Borycką o kawiarniach przyszłości. Czy już możemy zacząć porównywać jej rokowania z rzeczywistością? Posłuchajcie sami!
Do zobaczenia za dwa tygodnie!
Gaba, Aga & Krzysiek
(czyli Ekipa Coffee Spots Polska w rozszerzonym składzie)